Начало / Икономика / Скоро ще бъде избран изпълнителят на първите 10 км от новата отсечка на АМ „Хемус”

Скоро ще бъде избран изпълнителят на първите 10 км от новата отсечка на АМ „Хемус”

Търгът за първия участък от АМ „Хемус” – от Ябланица до Боаза, вече е факт, разглеждат се офертите и се надявам съвсем скоро да изберем изпълнителя, който да започне работа по първия участък от 10 км. Това каза днес в Плевен министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя  подчерта, че доизграждането на АМ „Хемус” е „топ приоритет на правителството”.

Павлова каза, че в момента върви тръжна процедура за избор на проектант, който да направи технически  проекти и трасе, както и парцеларния план, за да бъде направено отчуждаването на земите за изграждане на следващия участък  – от Боаза до разклона до Плевен и оттам до Велико Търново. „Това се надявам да се случи следващата година и ако няма обжалване, да направим техническото проектиране.  Ще работим в тясно сътрудничество с областния управител и кмета за отчуждаването на земите, през които ще мине трасето на автомагистралата”, каза Лиляна Павлова. Тя обясни, че  проектантите имат за задача да намерят такова решение за трасе на магистралата, че да бъде минимизирана максимално тежката инфраструктура, като скъпи тунели и големи виадукти, каквито е имало в първоначалния идеен проект. Надявам се това да бъде свършено следващата година и веднага да обявим процедурата за избор на изпълнител, каза министърът на регионалното развитие.

Лиляна Павлова не се ангажира с конкретни срокове за изграждане на магистралата, но подчерта, че се работи едновременно и от противоположната страна  – отсечката Белокопитово – Търговище, като целта е магистралата да се срещне при Търново възможно най-скоро.

Лиляна Павлова беше в Плевен, за да открие Шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...