Начало / Икономика / Сключен е договорът за ремонт на язовир „Тотлебенов вал”

Сключен е договорът за ремонт на язовир „Тотлебенов вал”

Вече има сключен договор за извършване на ремонтните дейности  на язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка”. Със средства от „Напоителни системи” – София, ще бъдат възстановени тялото на преливника и траншеята му, водовземен канал и подпорните каменни стени на язовира. Това стана възможно след серия разговори на народния представител Пламен Тачев с Министерството на земеделието, храните и горите и с Изпълнителния директор на „Напоителни системи” ЕАД София.

Ремонтът е от изключителна важност, защото след дългогодишната експлоатация на язовир „Тотлебенов вал” е компроментиран преливникът му и инфраструктурата около него. При продължаващата динамична промяна на водното ниво има опасност да се предизвика пълното му разрушаване, неконтролируемо изтичане на водата от язовира и заливане на защитената местност „Кайлъка”, коментират специалистите. От години се търсеше начин и форма на финансиране за възстановяване на съоръженията, собственост на „Напоителни системи” ЕАД, с цел недопускане на аварийна ситуация, но такива не бяха намерени.

За започване и качествено изпълнение на ремонтните работи се изискват подходящи атмосферни условия. С цел осигуряване на условия за извършване на ремонта, е предприето понижаване нивото на язовира.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...