Акценти
Начало / Общество / Скаутите днес празнуват

Скаутите днес празнуват

По инициатива на скаутите  22 февруари се отбелязва като Световен ден на идеята за побратимяване. На тази дата  през 1857 г. в западен Лондон, Англия е роден Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел, основателят на скаутството по света. През лятото на 1907 г. Бейдън-Пауел прави първия първият скаутски лагер , който се счита за началото на скаутското движение.

Смисълът на побратимяването е в дългосрочното сътрудничество между партньорите, което не се влияе от промените в управлението на общината или от отделни проблеми на местно ниво. Побратимяването означава взаимна подкрепа – подадена приятелска ръка, когато единият от партньорите има най-голяма нужда от помощ.

Основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване са приятелството, сътрудничеството и взаимното опознаване на народите. Побратимяването е гъвкав и удобен инструмент за създаване на сътрудничество между малки и големи градове, между села и общини. Когато гражданите от различни местни общности по света се побратимяват, те получават възможност да споделят проблеми, да обменят идеи и да разберат различните гледни точки по въпроси от общ интерес.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...