Акценти
Начало / Общество / Системата за противовъздушна отбрана демонстрираха в гарнизон Плевен (видео, снимки)

Системата за противовъздушна отбрана демонстрираха в гарнизон Плевен (видео, снимки)

гарнизон Плевен отворени врати

Зенитно-ракетен комплекс, който е предназначен да прикрива механизираните формирования от въздушни цели, беше демонстриран днес в рамките на Деня на отворените врати в гарнизон Плевен. Названието на система за противовъздушна отбрана „ОСА“ идва от инициалите на неговия изобретател. То се използва от Сухопътните войски на Българската армия вече повече от 30 години, но това не означава, че е морално остаряла. Техниката се ползва в Беларус, Русия, Гърция, Полша и др. Системата за противовъздушна отбрана изпълни задача по търсене, откриване и съпровождане на въздушна цел с кратко спиране. До този момент въпросното оръжие е попадало под Закона за класифицираната информация и неговото първо представяне пред цивилни беше именно по време на Деня на отворените врати. „ОСА“ е съветски високопроходим самоходен зенитно-ракетен комплекс. Предназначен е за защита на военни или граждански обекти от нисколетящи цели, като щурмови самолети и вертолети.

демонстрация оръжие

Демонстрацията привлече вниманието на малки и големи, които бяха изпълнили двора на Плевенския гарнизон. Денят на отворените врати по повод празника на Българската армия даде възможност на всички желаещи да се запознаят с историята на военното формирование и да наблюдават демонстриране на използваните от  военнослужещите  машини, оръжия и екипировка.

гарнизон Плевен отворени врати

От 10:00 часа о.з. полк. Красимир Атанасов пък презентира книга за историята на Сухопътните войски в киносалона на гарнизона.

гарнизон Плевен отворени врати 4

гарнизон Плевен отворени врати 3

гарнизон Плевен отворени врати 2

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...