Акценти
Начало / Последни новини / Сирни Заговезни е – днес се дава прошка

Сирни Заговезни е – днес се дава прошка

Днес е Сирни Заговезни. На този ден в храма се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ (Мат. 6:15) На този ден се иска прошка от другите, за да може да се влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята. Затова празникът Сирни Заговезни е наричан още Прошка.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости“, „Простено“ пък е задължителният отговор. Хората вярвали, че опрощаването на греховете от близките помагало на душата да се пречисти.

На трапезата на Сирни Заговезни се слага баница със сирене, питка, ястия с яйца и риба.

В много краища на страната на днешния ден се палят огньове и се прескачат за здраве. Преди години традицията повелявала ергените да изпращат запалени стрели в двора на момичето, за което искали да се оженят.

Най-интересен в този ден е обичаят „хамкане“, при който на червен конец се завързва парче халва или сварено яйце, което някой трябва да улови с уста. Който успее, очаква го здраве и успехи през цялата година. След това червеният конец трябва да се сложи пред икона или да се зарови в градината.

Сирница е подготовка за дългия Великденски пост, който продължава 50 дни. Днес се заговява с млечни храни. На трапезата се слага баница със сирене, питка, ястия с яйца и риба.

На Сирни Заговезни не се пере, не се чисти и не се работи, за да бъде здрава годината. След Сирни Заговезни са забранени църковните бракове.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...