Акценти
Начало / Култура / На Сирни заговезни младите искат прошка от по-старите

На Сирни заговезни младите искат прошка от по-старите

 

Днес е Сирни Заговезни. Празникът е наричан още Сирница или Прошка, защото на този ден се иска прошка от по-възрастните. Сирни Заговезни е  винаги в неделя, 50 дни преди Великден. От утре започва големият  Великденски пост.

На трапезата на Сирни Заговезни се слага баница със сирене, питка, ястия с яйца и риба.

В много краища на страната на днешния ден се палят огньове и се прескачат за здраве. Преди години традицията повелявала ергените да изпращат запалени стрели в двора на момичето, за което искали да се оженят.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости“, „Простено“ пък е задължителният отговор. Хората вярвали, че опрощаването на греховете от близките помагало на душата да се пречисти.

Най-интересен в този ден е обичаят „хамкане“, при който на червен конец се завързва парче халва или сварено яйце, което някой трябва да улови с уста. Който успее, очаква го здраве и успехи през цялата година. След това червеният конец трябва да се сложи пред икона или да се зарови в градината.

На Сирни Заговезни не се пере, не се чисти и не се работи, за да бъде здрава годината.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...