Акценти
Начало / Спорт / Силно плевенско участие в организацията на „Търновската царица”

Силно плевенско участие в организацията на „Търновската царица”

Светла Йорданова шах
Снимка: „Спартак Плевен ХХI“

Директорката на турнира Национална купа „Търновската царица” – плевенчанката  Светла Йорданова,  е втората  наша съгражданка ставала шампионка на България по шахмат за жени. Този успех международният майстор Светла Йорданова постигна само преди дни на Държавното първенство, което се проведе в Плевен. .

Състезателката е родена и израсла в Плевен. Като девойка редовно участва в плевенския отбор  като печели и медали. Завършва философия в Софийсия университет „Св. Климент Охридски”.  След това отново се връща Плевен, продължава да се състезава  за града. По това време започва да води и школата към ЦРД. След като се омъжва, се премества да живее във Велико Търново при съпруга си, който също е шахматист. Там започва да се занимава с треньорска дейност, като школата й  е една от най-успешните в България. Става треньор на ФИДЕ и международен съдия.

Светла Йорданова опровергава теорията, че не можеш да бъдеш успешен треньор и състезател едновременно, като не спира състезателната си дейност и се налага като едно от имената в женският ни шах.  В Плевен тя печели първия си златен медал след участия в няколко финала. С това тя става втората плевенчанка в историята на първенствата заедно с мм Ружка Генова, която е държавен шампион. Светла Йорданова никога не е забравяла откъде е тръгнала и редовно поддържа връзки с двата плевенски клуба по шах, а преди няколко години игра в „А-група“ в отбора на „Спартак Плевен XXI”. Едно от първите неща на новата шампионака бе  чрез „Фейсбук“ да благодари на организаторите на първенството в Плевен за отличните условия и да изкаже радостта си, че е станала шампионка в родния си град.

Любопитно е, че на финала в Плевен участвуват и двама млади състезатели, на които Светла Йорданова е била треньор.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...