Акценти
Начало / Спорт / Силно плевенско присъствие сред финалисти от шахматната верига „Млад гросмайстор“

Силно плевенско присъствие сред финалисти от шахматната верига „Млад гросмайстор“

Млад гросмайстор

Известния се 16-те финалисти от  петия турнир на шахматната верига „Млад гросмайстор”, който се проведе в Плевен. Състезанието излъчи както призьорите в тази надпревара – до 8, 10, 12 и 16 години, така и комплексните победители, придобиващи право да продължат участието си на финалите в град Трявна от 3 до 5 май.

В заключителния турнир от веригата за учебната 2013-2014 година взеха участие 42 шахматисти от Плевен, Червен бряг и Враца.

Най-оспорвано протече играта при най-малките- до 8 години, с участието на 13 момчета и 2 момичета. Бързо прогресиращият Данислав Гърков от ОДЗ  9 Плевен спечели еднолично турнира с актив от 6 точки от 7 възможни. Тази победа обаче не стигна на 6-годишното момче да се класира по право на финалите, но според регламента на веригата всеки участник, изиграл поне три турнира може да играе в Трявна на собствени разноски. След него с по 5 точки се наредиха Виктор Тодоров, Кристиан Милев и Пламен Василев.

При 10-годишните най-успешно се представи Захари Иванов, третокласник от СОУ „Иван Вазов“, Плевен. Малкият шахматист натрупа 4 точки от 6 възможни и с това спечели правото да продължи да се състезава в Трявна. След него се наредиха Стивън Василев от Враца със същия актив, Преслав Вельов и  Карлос Насар, гости от Червен бряг с по 3 точки. Водачите в комплексното класиране Валентин Митев и Михаил Кирков вече си бяха подсигурили място в призовата четворка и не взеха участие в турнира на тази възрастова група.

При 12- годишните състезанието спечели Георги Игнатов от Враца с 5 точки, с което изпревари водача до момента – Стилиян Нановски. С по 4 точки втори, трети и четвърти останаха Никола Ненков, Стилиян Нановски и Владимир Върбанов от Плевен.

Във възрастова група до 16 години се записаха 11 участници, сред които и 9-годишният Валентин Митев. Въпреки голямата разлика във възрастта, третокласникът от НУ „Христо Ботев“  Плевен демонстрира безкомпромисна игра, като спечели и петте си партии. Валентин беше надигран само от своя съотборник Давид Цветанов, който спечели турнира с 5,5 точки. След тях се наредиха Костадин Вачев от Червен бряг и Румен Кънчев от Плевен с по 4 точки.

Освен традиционните грамоти от веригата, домакините от СКШ „Плевен 21“ наградиха финалистите със специално изработени грамоти и медали. Те им бяха връчени от заместник-председателката на клуба Даниела Нановска, която изказа благодарност към младите таланти за тяхната игра и им пожела ползотворна подготовка и успех на предстоящите Държавни първенства в Пловдив и на финалния турнир в Трявна, където ще се включат и победителите от веригата „Млад гросмайстор“ на партньорите в проекта Благоевград, Пловдив, Шумен и Варна.

Млад гросмайстор

 

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...