Акценти
Начало / Култура / Силен финал на творческия сезон подготвя Плевенска филхармония

Силен финал на творческия сезон подготвя Плевенска филхармония

Наситени с изяви ще са последните дни от творческия сезон на Плевенска филхармония. Амбицията на ръководството е да сложи силен финал на един труден, но успешен сезон. Това съобщи на пресконференция днес директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски.

На 17 май Плевенска филхармония подготвя концерт, с прожекция на документален филм, с които ще отбележат юбилея на големия български джазмен Милчо Левиев. Събитието ще е от 19 часа в зала „Съгласие”.

Междувременно през целия месец май оркестърът има над 10 концерта в цялата страна.

През юни в Летния театър филхармониците отново ще представят успешния спектакъл на „Българи от старо време”, в който среща си дават четири културни института. Освен Плевенска филхармония участват още актьори от ДКТ „Иван Радоев”, Общински хор „Гена Димитрова” и Севереняшки ансамбъл „Иван Вълев”. „Спектакълът е един много интересен прочит на режисьора Димо Дешев, който направи смислен, смешен, интересен и актуален спектакъл. Представлението ще е на 4 юни, от 21 часа. При семейно посещение цените на билетите ще са по 5 лева“, отбеляза Дяковски. А зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на гост солиста от София Александър Мутафчийски.

На 15 юни на плевенска сцена отново ще дирижира Йордан Камджалов. Със Симфония №4 на Чакойвски, която ще изпълнят на сцената на читалище „Съгласие”, Камджалов и Плевенска филхармония ще участват в Софийски музикални седмици на 18 юни.

На 23 юни Плевенска филхармония ще свири в зала „България” в проекта на Люси Дяковска „Вечер на мюзикъла”. Изявата ще е съвместна със Софийска филхармония и Хоровата капела „Светослав Обретенов”. Диригент ще е Левон Манокян.

Филхармониците ще зарадват почитателите на операта с два оперни спектакъла – „Аида” и „Набуко”. Признатата за най-зрелищната опера на Верди – „Аида”, ще бъде представена на 27 юни, от 21 часа в Летния театър. В ролята на Аида ще бъде Цветелина Василева, която успешно шества по световните сцени. Именно на плевенска сцена тя за първи път ще пее Аида в България, след като досега е изпълнявала ролята в Хюстън, Детройт, Хамбург. В ролята на Радамес ще гостува италианският тенор Дарио до Виетри, който три поредни сезона играе тази роля в Арена ди Верона, отбеляза Любомир Дяковски. В образа на Рамфис ще е басът Юлиян Константинов, а Амонасро ще изпълни тенорът Венцеслав Анастасов. Той ще е новото звездно участие в постановката на „Набуко”, която ще бъде представена на 2 юли, отново в Летния театър. Анастасов ще бъде в ролята на Набуко, Абигайл отново ще бъде изпълнена от блестящото сопрано Йорданка Дерилова.  Другите нови участници ще са тенорът Георги Султанов и мецосопраното Петя Цонева в ролята на Фенена. Режисьор на двата оперни спектакъла е Надя Христозова.

Любомир Дяковски изказа благодарност на Община Плевен, която подкрепя финансово реализирането на двата оперни спектакъла. Безценна е и помощта на концесионера на Летния театър Величко Великов, който по възрожденски работи двата спектакъла да се случат на най-високо ниво.

Сезона Плевенска филхармония ще закрие на 13 юли с един проект на цигуларят Чавдар Вълков и младия композитор Георги Милтиядов. Те подготвят концерт от класически произведения, но в нов аранжимент – рок и джаз. Концертът ще е на откритата сцена в парка на Регионалния исторически музей.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...