Акценти
Начало / Общество / Сигнал за натиск върху избиратели в Божурица е подаден в РИК Плевен

Сигнал за натиск върху избиратели в Божурица е подаден в РИК Плевен

Първият сигнал за нарушения е постъпил в Районната избирателна комисия в Плевен. Той е подаден вчера  и в него се посочва за наличие на нарушение в СИК №151000003 с.Божурица, Община Долна Митрополия, Област Плевен. Според подадения сигнал, избиратели са заплашвани, че ако не гласуват за определен кандидат, няма да получават социална помощ  от Общинска дирекция за Социално подпомагане гр.Долна Митрополия. Посочва се, че  Кметът на с.Божурица,  е обещавал да се осигурява безплатен обяд на лица, които гласуват за определен кандидат, като прикрива, че това ще стане на основание стартиране на Програма за „топъл обяд” на социално слаби жители на общината.

 След като се запозна със сигнала РИК-Плевен го отхвърли като неоснователен.  „РИК – Плевен не установява нарушение на забрана за предизборна агитация в разпоредбите на чл.182 , ал.1-ал.4 от ИК, тъй като не е посочено кои са лицата, заплашвали избиратели от с.Божурица, както и дали те притежават качеството на лица на изборна длъжност”, се посочва в мотивите на комисията.

РИК – Плевен счита,  че следва да бъде уведомена Районна прокуратура-Плевен, с оглед изясняване на данните, визирани в сигнала за осъществена заплаха на избиратели от с.Божурица, което по смисъла на НК, представлява престъпление. Преписката е изпратена на  Районна прокуратура Плевен за произнасяне по компетентност, съгласно мотивите на решението.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването му.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...