Акценти
Начало / Общество / Сесията за оставката на кмета приключи с шест точки за преодоляване на проблемите

Сесията за оставката на кмета приключи с шест точки за преодоляване на проблемите

сесия

Изстраданата извънредна сесия, на която трябваше да се обсъди стилът и методът на работа на общинското ръководство и кризата в управлението на Община Плевен, и която беше предизвикана с подписите на 19 общински съветници от различни политически сили с намерение да се иска оставката на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, днес най-сетне се състоя. Продължилите четири часа дебати  в крайна сметка приключиха твърде миролюбиво и в пълно съгласие с приемането на шест основни точки, които набелязаха мерки за преодоляване на констатираните слабости и проблеми в местното управление.

Те бяха предложени от съветник Георг Спартански и приети, с минимална редакция,  от всички присъстващи на заседанието 23-ма общински съветници.

Съветниците решиха и приеха кметът на всеки три месеца да представя пред тях информация за финансовото състояние на Община Плевен и за размера на общинския дълг. Първоначалното предложение на Спартански беше такъв отчет да се прави на всяко заседание на Общинския съвет, тоест веднъж месечно.

Също на три месеца отчет пред общинските съветници трябва да дават и директорите на общинските фирми, като първоначалното предложение беше това да прави кметът. Но проф. Стойков сам изтъкна, че това трябва да е задължение на управляващите общинските фирми. Като трета мярка за изход от кризата в управлението беше прието  кметът на всеки три месеца да провежда срещи с бизнеса.

Освен това кметът трябва да прави периодични политически консултации  за управленските си намерения. При бъдещи срещи с потенциални инвеститори да присъстват представители на групите общински съветници. При провеждане на обществени поръчки винаги да има квота  наблюдатели от групите общински съветници, са останалите мерки за изход от проблемите на местното управление.

Това ще доведе до по-голяма прозрачност и откритост на местното ръководство, а също ще доведе до по-голяма ангажираност на местната общност, изтъкна вносителят на предложените мерки Георг Спартански.  Той призова общинските съветници да се обединят около 4-5 приоритета за развитието на Плевен и да работят заедно за постигането им. Защото както не е по силите в момента  на една партия да спаси държавата ни, така и в Плевен не може само една партия да се справи с проблемите на града ни, заяви Спартански.

От своя страна кметът прие предложенията, дори добави, че за него ще е чест по-тясната работа с общинските съветници.

Да се надяваме, че тази изстрадана сесия ще постави началото на нова политика в Общината и Плевен ще стане пример за обединение на различните политически сили за постигане на обща кауза, обобщи Бисерка Илиева, общински съветник от Коалиция за България.

Този миролюбив край на извънредното заседание на Общинския съвет обаче беше предшествано от доста по-емоционални и понякога цветисти изказвания. Ситуацията в момента в града беше сравнявана с праисторически времена, когато от избуелите треви, след гущерите и змиите, са започнали да изкачат динозаври и тиранозаври, и че новата бизнес програма на общината трябва да е сезонни сафарита в центъра на града. Че плевенчани ги дупчат комари, кърлежи пият кръвта им, а бездомните кучета ръфат оцелялото.

Или пък предложение съветниците да си направят тийм билдинг и кметът да им раздаде по една коса и да излязат да косят тревата в града. Хем работа да свършат, хем да се подобри климатът в Общинския съвет.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...