Акценти
Начало / Общество / Сериозни проблеми пречат за изграждането на паметник на героите от Дойранската епопея

Сериозни проблеми пречат за изграждането на паметник на героите от Дойранската епопея

Похвална е инициативата за изграждане на паметник по повод предстоящата годишнина от Дойранската епопея. Но ентусиазмът не може да замени процедурите. Има ред въпроси, за които нямаме отговор. Това коментира кметът Георг Спартански по повод подетата инициатива за изграждане в Плевен на паметник на героите от Дойранската епопея във връзка с предстоящата 100-годишнина от славната битка.

Една от идеите е паметникът да бъде изграден по гипсовата отливка, която  Ангел Спасов прави за конкурс, провел се преди близо 80 години. Но това поставя въпроса с авторските права и дали тази отливка се води произведение на изкуството, за да бъдат плащани те или може да се ползва свободно, каза кметът.

Той припомни, че има решение на предишния Общинския съвет да се изгради паметник в триъгълника между улиците „Дойран”,  „Стоян Заимов” и „Пирот”.  Но там вече има паметник на Стоян Заимов, което прави мястото неподходящо.

Не е за пренебрегване и  фактът, че за изграждането на паметника не са заложени пари в общинския бюджет. Според предварителните разчети ще са необходими около 80 000 лв., посочи още Спартански. Което извежда на преден план обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител, тъй като сумата превишава 50 000 лв.

Друг проблем, ако бъде избран паметникът да се изгради по проекта на Ангел Спасов, е, кой ще представлява автора  на задължителната експертна комисия към министъра на културата.

„Десетки въпроси, които нямат отговор. Безспорно идеята за изграждане на паметник е добра. Разбирам, че  министърът на отбраната  Красимир Каракачанов има готовност да подпомогне финансирането на паметника. Но тази готовност и евентуално бъдещо финансиране не отменят законовите процедури. В този смисъл  не са реални сроковете до септември-октомври тази година, когато ще е кулминацията на честванията по повод 100 години от Дойранската епопея, този паметник да бъде изграден”, смята плевенският кмет.

Той допълни, че тази обществено важна тема ще продължи да бъде обсъждана, но без  ново решение на Общинския съвет и без спазване на процедурите  няма как да се случи.

Що се отнася до идеята за поставяне на паметни плочи на фасадата на Военния клуб, мнението на кмета е, че тя е изпълнима, ако проектът мине бързо през задължителните съгласувателни процедури.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...