Акценти
Начало / Общество / Сериозни нарушения откриха трудови инспектори в ученическо общежитие

Сериозни нарушения откриха трудови инспектори в ученическо общежитие

Пет акта и 34 предписания са издали от Инспекцията по труда след проверка в средношколско общежитие в Плевен. Инспектори са извършили проверката след подаден сигнал и са установили сериозни нарушения, обясни днес директорът на Инспекцията по труда Владислав Николов. От изказването му стана ясно, че много от издадените предписания е можело да бъдат актове, но инспекторите са дали шанс на ръководството на общежитието в кратък срок да отстрани нередностите.

Най-сериозното нарушение, за което е един от петте издадени акта, е за липса на замерване на заземителите на елинсталацията. Един акт е за липса на оценка на риска на работното място, останалите три са за неизвършен периодичен инструктаж на работници в общежитието.

Средношколското общежитие се финансира от Община Плевен и е на подчинение на Регионалния инспекторат по образованието. Миналата година, също по сигнал, инспектори са извършили проверка и са издали актове за констатирани нарушения, припомниха от Инспекцията по труда.

Общо през месец май трудовите инспектори са извършили 155 планирани и по сигнал проверки, при които са констатирани 554 нарушения и са издадени 50 акта. Основна част от актовете са за нарушения на Кодекса на труда, а 11 са във връзка със Закона за безопасни условия на труд.

В резултат на издадени предписания са изплатени 230 000 лв. забавени трудови възнаграждения.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...