Акценти
Начало / Политика / Сергей Станишев: Новият Изборен кодекс ще бъде приет въпреки всички обструкции

Сергей Станишев: Новият Изборен кодекс ще бъде приет въпреки всички обструкции

БСП Станишев

На път сме да реализираме един от важните предизборни ангажименти на БСП, а именно много дълбока промяна в изборното законодателство, която ще позволи на хората да гласуват свободно, по съвест и по убеждение, и техният глас да бъде честно преброен. Това коментира пред журналисти в Плевен лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес той имаше серия от срещи с партийния актив в Белене и Плевен.

По думите на Станишев, новият Изборен кодекс, който вече е в пленарна зала, среща много обструкции и процедурни хватки от страна на ГЕРБ.  „Всички знаем защо – заради манипулации, натиск върху хората с целия репресивен инструментариум на държавата, купуване на гласове, фалшификации, които ГЕРБ извърши на последните два избора”, обясни Станишев.

Той припомни социологически проучвания, според които около 60% от българите нямат особено доверие в начина, по който се правят избори.  „Затова основната промяна в новия  Изборен кодекс, е гарантирането в максимална степен, че няма да има манипулации и машинации. Това е най-важното нещо, за да има доверие в изборите в странат. Вярвам, че той ще бъде приет, въпреки всички  обструкции от страна на ГЕРБ и въпреки многото сили, които искат  Европейските избори да се правят по старото законодателство. Ние имаме волята това да не се повтори и да не ни е срам как се правят избори в България”, подчерта лидерът на БСП.

Станишев коментира и Публичната инвестиционна програма на правителството, като подчерта, че Плевенска област получава близо 15 млн. лв., които ще подобрят инфраструктурата на областния град и на другите общини и ще създадат работни места. „През последните четири години пропастта между столицата, Бургас, Пловдив и останалата страна неимоверно зейна и стана трудно поносима. Затова правителството излезе с инициативата  да има публична инвестиционна програма, която да предложи по-балансирано регионално развитие. Бавно, стъпка по стъпка до затваряне на тази пропаст”, каза Станишев и допълни, че държавата за първи път излиза с такава активна позиция.

В отговор на направени квалификации от страна на лидера на ГЕРБ  Станишев цитира справка от ОП „Регионално развитие”, според която при правителството на Бойко Борисов общините на БСП са получили 317 млн. лв., а на ГЕРБ – 1 млрд. 131 млн. лв.  „Тези ли ще ни  говорят за справедливост и балансирано отношение”, запита риторично лидерът на БСП и посочи, че сегашното правителство се стреми към балансирано регионално развитие и множество общини, които са под управлението на ГЕРБ, получават много солиден финансов ангажимент от държавата, посочвайки за пример Община Варна.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...