Акценти
Начало / Политика / България има нужда от АЕЦ Белене, заяви лидерът на БСП

България има нужда от АЕЦ Белене, заяви лидерът на БСП

Станишев

БСП не се е отказала от проекта Белене и като последователна партия държим на този наш ангажимент, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес в Плевен. Той подчерта, че за да има силна енергетика, България ще има нужда и от АЕЦ Белене, и от 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.  „През следващите години предстои поетапно закриване на редица действащи мощности, предимно ТЕЦ-ове, заради технологично износване и екологични стандарти. Затова трябва да имаме нови базови мощности за българската енергетика”, обясни Станишев.

По думите му по време на управлението на Борисов проектът Белене е бил „ужасно забатачен”. „Не можем да стартираме без да сме развързали възли, които завързаха други”, образно се изрази  Станишев. Той допълни, че АЕЦ Белене е сред проектите, за които трябва и може да се намери сериозен инвеститор, за когото има гаранции и който е  проверен.. Ние не сме се отказали от проекта, но не става за няколко месеца, декларира лидерът на БСП.

Освен това е нужна отмяна на решение на парламента, а засега БСП има само подкрепата на „Атака”, което не е достатъчно, обясни още той.

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...