Начало / Политика / Сергей Станишев: Имаме ясна позиция – БСП не бива да прави коалиция с ДПС

Сергей Станишев: Имаме ясна позиция – БСП не бива да прави коалиция с ДПС

Сергей Станишев Васил Антонов

„Два пъти сме управлявали с ДПС и двата пъти плащаме висока политическа цена. Сега имаме ясна позиция, че този път не бива да правим коалиция с ДПС”, това каза днес в Плевен лидерът на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че БСП има категорична позиция за влизане в управленска коалиция само с „ясно разписани споразумения, които да гарантират реализация на нашите политики”. Ако правим коалиция, ще искаме много ясна подкрепа и широко обсъждане в партийните структури на БСП, каза още Станишев и посочи, че причина правителството на Орешарски да не изкара мандата си е именно отказа на ДПС да има ясно разпределение на правата и отговорностите на всеки партньор. „При цялата свършена полезна работа за обществото, за икономиката, за социално слабите, за възстановяване на свободата, имаше и някои деформации, които ние искахме да отстраним и да преоодолеем, но не ни се позволи”, посочи Станишев.

Сергей Станишев днес и утре е на обиколка в област Плевен, за да подкрепи кандидат-депутатите на Коалиция „БСП лява България” от 15 МИР Плевен. По повод на предизборната кампания в страната, той коментира, че тя е необичайна, най вече защото хората са обезверени и уморени.

Затова е много важно БСП ясно да заявява своите водещи каузи, изтъкна Станишев и акцентира върху три от тях.

„Първата водеща кауза е да не допуснем бзобразията от периода 2009-2013 г. да се повторят. Защото не е толкова далече времето, когато имаше репресии, всеки можеше да бъде смачкан, малкият бизнес беше смачкан и рекетиран, нямаше икономическо развитие. Това не бива да се допуска да се повтори.

Второто най-важно нещо е развитието на икономиката и създаване на работни места. Последната година успяхме да направим не малко за това – нормализира се бизнес климата, съживи се икономиката, 50 000 нови работни места бяха създадени. И това искаме да продължим да правим като политическа сила, защото има ли икономическо развитие, работа и доходи – нещата стъпка по стъпка ще се оправят. Тоест хората да виждат перспектива, защото противното води до отчаяние.

Третото нещо е социалната справедливост, което означава грижа за майките с диеца, за хората с увреждания, за възрастните. Ние направихме много важни стъпки в тази посока с конкретни резултати. Важно е да има силна държава, която си върши работата за хората”, каза Сергей Станишев.

По думите му, служебното правителство е изцяло във фарватера на ГЕРБ и резултатът е увеличение на цената на тока с 10 процента от 1 октомври. „И на никого не му пука как това ще се отрази на хората и на бизнеса. Затова БСП е силата, която заслужава да бъде подкрепена, за да защити хората и да даде перспектива на България”, заяви Сергей Станишев.

„За една година ние успяхме да стабилизираме енергетиката с активна държавна политика и да задържим цените на тока. Това става като не се поддаваш на рекет и натиск на огромните корпоративни интереси. Защото всички сме наясно, че огромните проблеми на НЕК произтичат от това, че по времето на ГЕРБ за една година бяха пуснати 1 000 мегавата възобновяеми енергоисточници. Това изцяло дебалансира енергийната ни система, тъй като електроенергията от тези източници се изкупува на преференциални цени в пъти по-висока от произвежданата в АЕЦ Козлодуй, например” посочи Станишев.

сергей Станишев

В Плевен Сергей Станишев се разходи в парк Кайлъка и проведе непринуден разговор с плевенчани. Той беше придружен от водача на листата Васил Антонов и от кандидат-депутатите Стефан Бурджев и Веселин Плачков, както и от областния председател на БСП Мирослав Михайлов и общинския лидер Цветко Цветков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...