Акценти
Начало / Общество / Селско читалище ще организира дейностите в Месеца на Европа в Община Червен бряг

Селско читалище ще организира дейностите в Месеца на Европа в Община Червен бряг

Областният управител Иван Новкиришки избра НЧ „Асен Златаров 1921” с. Сухаче за организатор на дейностите по отбелязване на Месеца на Европа в Община Червен бряг. То е едно от петте читалища в областта, които ще провеждат поредица от културно-информационни събития, посветени на членството на България в Европейския съюз, уточняват от пресцентъра на местната администрация.

Кампанията се организира в рамките на работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за 2013 год. за Европейския съюз. Предвидено е организирането и провеждането на публични прояви за запознаване на българските граждани с правата им като граждани на ЕС – „Месец на Европа”. Тя е продължение на успешно проведената през 2012 год. седмица „Европа – България” и се провежда съвместно със Съюза на народните читалища

Дейностите вече започнаха с изложба на рисунки и отбелязване на Международния ден на ромите. Следващата инициатива е на 26 април. В читалището в Сухаче ще се прожектира и обсъди документален филм за членството на България в ЕС. Младежка неформална група „Заедно ще постигнем целите си” с. Сухаче ще подготви презентация на тема „Европейските проекти в България – шанс за всички”, а в работилница на Европа ще се включат децата от ОУ „Христо Ботев” в с. Чомаковци.

Малки и големи ще участват в разнообразните инициативи, планирани са разходка по пътеката за пешеходен туризъм в с. Сухаче, построена със средствата на Европейския съюз, представяне на народен обичай, куклена постановка, викторина, кулинарна изложба.

Официалното закриване на Месеца на Европа ще е на 9 май в салонa на читалището в Сухаче, където ще се прожектира филм. Предвиден е и концерт „Европа – България” с участието на самодейни състави и изпълнители от читалищата на Сухаче и Девенци и ученици от ОУ „Христо Ботев” с. Чомаковци и ПГЗС „Александър Стамболийски” в същото село.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...