Акценти
Начало / Икономика / Село Искър отбеляза празника си с курбан и откриване на мост

Село Искър отбеляза празника си с курбан и откриване на мост

Нов мост, който е пряка връзка между село Искър и землището на селото с над 10 000 дка обработваема земя, пасища и гори, беше открит за празника на селището. На официална церемония по откриването присъстваха  кметът на община Гулянци Лъчезар Яков и кметът на с. Искър Стефан Тодоров. Събитието уважиха председателят на ОбС Гулянци Огнян Янчев, общински съветници, кметове на кметства от община Гулянци и община Долна Митрополия, ръководители на институции, представители на фирмата изпълнител, десетки жители и гости на Искър.

Преди да пререже лентата на обекта, кметът Лъчезар Яков поздрави присъстващите и подчерта значението на моста за хората и земеделските стопани, за които години наред е представлявало трудност да стигнат до обработваемите земи отвъд реката. Кметът на Искър Стефан Тодоров благодари на общинското ръководство, администрация и на фирмата изпълнител за положения труд и усилия работата да приключи качествено и в срок, въпреки трудностите съпътствали строителството.

Отец Асен освети новата придобивка, за  изграждането на която от бюджета на Община Гулянци са осигурени 239 400 лева. Мостът е с дължина 40 метра, с една лента за движение на превозни средства и товароносимост 20 тона. Благодарение на моста се избягва дългият 25 километра обходен маршрут, който хората в продължение на години бяха принудени да изминават, за да стигнат до нивите и собствеността си. Освен това землището е с исторически дадености от римско време и моста и подходите към него създават по-добри и приятни условия за туризъм.

Празникът за жителите и гостите на с. Искър продължи в центъра на селото с традиционния курбан за здраве и благоденствие, който кметството организира ежегодно на 11 май в чест на пророка Еремия. Кметът на общината Лъчезар Яков подари на кметството картина и пожела здраве, благоденствие и радост.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...