Начало / Култура / Секретарят на читалището в Ясен иска повторно разпределение на читалищната субсидия

Секретарят на читалището в Ясен иска повторно разпределение на читалищната субсидия

Юлия Пенева, секретар на читалище „Просвета 1923” в село Ясен днес депозира писмо до председателя на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов с искане да бъде насрочено повторно заседание на Комисията за разпределение на държавната субсидия на читалищата. В писмото Пенева настоява на това второ заседание на комисията да бъде преразгледано разпределението на държавната субсидия за читалищата  задължително в присъствие на юрист. За да се случи това, искането на Юлия Пенева трябва да се гласува на заседание на Общинския съвет. От Дарин Ангелов научихме, че той e внесъл  искането за обсъждане в Комисията по култура. Ако там бъде одобрено навреме, ще го внесе на председателския съвет на 20 март, за да бъде включено като точка в дневния ред на сесията на 29 март.

Причината за искането на Юлия Пенева е, че според нея на заседанието си на 6 март тази година Комисията за разпределение на читалищната субсидия е превишила правата си и е нарушила разпоредбите на Закона за народното читалище, подлагайки на гласуване решението на Министерството на културата на читалището в Ясен да бъде отпусната една субсидирана бройка. В резултат ясенското читалище подели въпросната бройка с читалището в Къшин.

„Ние не се борим за 2 800 лв., които стоят зад тази половин бройка, за нас въпросът е принципен и искаме веднъж завинаги да се разбере, че има закон, който трябва да се спазва и не може да се престъпва заради лични отношения”, категорична е Юлия Пенева.

Пенева е секретар на читалище „Просвета” от 17 години. Досега е работила с две субсидирани бройки и миналата година направила искане до Министерството на културата за отпускане на нова субсидирана бройка. Причината – новите, разнообразни културни дейности, които читалището предлага на местната общност. По европейски проект читалището е създало арт център за деца от семейства в риск, в който децата се занимават с четири вида изкуство. Имат единствения в общината читалищен младежки киноклуб. Към читалището има още певческа група, състав за автентичен фолклор. Миналата година привлекла допълнително средства в размер на 7 500 лв. попроект „Активни граждански общности”, с които читалището организирало фестивал „Традицията среща бъдещето”. Идеята е фестивалът да стане традиционен и тази година през май ще бъде неговото второ издание, което ще включва открита сцена, кулинарна изложба базар, изложба на занаяти, фотоизложба.

Заедно с дружество „Традиция” читалището ще направи възстановка на лазарета на руските войски от Руско-турската война, който се е намирал край Ясен.

Всички тези дейности Пенева е защитила пред Министерството на културата и в отговор е получила новата субсидирана бройка, половината от която комисията гласува да й бъде отнета.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...