Акценти
Начало / Общество / Седмиците на eTwinning започнаха

Седмиците на eTwinning започнаха

Регионална библиотека “Христо Смирненски” Плевен стана домакин на първото обучение, включено в eTwinning 2012. Инициативата тази седмица е насочена към нерегистрирани и начинаещи потребители на портала www.etwinning.net. Събитието е организирано от националния eTwinning посланик доц. д-р Теодора Вълова в партньорство с Регионалния инспекторат по образование, РБ “Христо Смирненски” и с подкрепата на Националното звено за координация по eTwinning към Центъра за развитие на човешките ресурси. Взаимодействието с библиотеката през тази година пък е особено важно, защото цялата кампания по стартирането на новата eTwinning година минава под мотото “Регионалните библиотеки в помощ на неформалното обучение”.

26 учители от училища и детски градини в Плевен заявиха участие в модулното обучение, а стартът на Националната кампания “eTwinning for all!” предизвика голям интерес – той включваше видеоконферентна връзка между 80 итуинъри от Плевен, Добрич и Шумен.

Програмата включваше няколко модула, сред които и представяне на портала за европейско електронно сътрудничество между учители eTwinning, самообразование, самообучение и кариерно развитие в социална мрежа, eTwinning- модерното училищно партньорство. За участниците бяха организирани и три практически занятия.

Втората сесия беше “еТwinning през погледа на учителите: Представяне на награден проект”. Спечелилата първо място в националния конкурс “Насърчаване на четенето” Юра Цветанова представи проекта си “Народни приказки от Европа –приятелство, уважение и толерантност”, който вече е носител и на национален знак за качество.

Обучителният център на библиотеката се превърна в своеобразен тренажор, по време на практическите модули и чрез поставените задачи за създаване на тримесечни, шестмесечни и едногодишни проекти, участниците реализираха дейности, които следваха истинския процес за създаване и регистриране на един проект.

Следващите модулни обучения, с които продължават eTwinning седмиците в Плевен, ще бъдат на 4 и 5 октомври. За разлика от сегашните, те ще са за напреднали потребители на портала и ще се проведат в компютърния кабинет на СОУ “Христо Смирненски”.

eTwinning стартира като виртуална платформа за проекти между учители от различни европейски страни. Дейността е създадена през 2005 год. от Европейската комисия, за да подпомогне учителите да развият своите информационни и комуникационни технологии и езикови умения като използват специално създадения за това портал.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...