Начало / Образование / Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен

Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен

„Нека думата МИР звучи на различни езици “ е мотото, под което в Медицински университет – Плевен ще проведат Седмица на Европа. Тя е по инициатива на Регионалния академичен център – Плевен във връзка с честването на 9 май – Деня на Европа и с отбелязването на Европейската година на младежта 2022г.,

Кампанията ще стартира на 5 май с изготвянето на постер, върху който чуждестранните студенти от МУ-Плевен са поканени да изпишат думата МИР на своя майчин език.Така организаторите ще изразят солидарност с Украйна и ще дадат своя принос към мира, сигурността и устойчивото развитие на Земята. Постерът  ще е достъпен във фоайето на университета до 17 май 2022 г.

На 11 май – Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II, от 13:00 часа, във фоайето на ТЕЛЕЦ (МУ-Плевен) ще се открие интерактивната изложба: „Звънът – миналото среща бъдещето“. Уникалната експозиция съдържа фотографии на камбани от цяла България, придружени от звука на всяка отделна камбана. Заедно с това представя паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на ИМИ-БАН. Ще бъде излъчен видеофилм, който разказва историята на създаването на изложбата.

След официалното представяне на документалната изложба, в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ ще се проведе викторина: Можете ли да разпознаете езика, който чувате? Посланието на викторината е, че многоезичието трябва да бъде мост, който да сближава хората, общностите или страните, а не да ги разделя.

Кампанията включва и онлайн споделяне върху специално създадена за целта Padlet стена: https://padlet.com/Vihra/j83c59g13u6q5uf2. Студентите от МУ-Плевен, както и ученици от училищата в града са поканени да споделят своя опит като отговорят на въпроса: Как дигитално се включихте в обучителния процес през последните 2 години? Инициативата акцентира върху повишаването и подобряването на нивото на една от ключовите компетентности – цифровата компетентност.

В рамките на кампанията ще се проведат още две събития, организирани от МУ-Плевен. Едното от тях е фестивалът Денят на народите, който ще се проведе на 13 май 2022 и тази година е част от празничния афиш на Община Плевен.

Кампанията ще завърши с конкурса „Отлично усвояване на български език от чуждестранен студент – 2022“ в Медицински университет – Плевен.

С изброените дейности МУ-Плевен ще се включи в Конференцията за бъдещето на Европа, за участие в която висшето училище вече е регистрирало своята кандидатура.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...