Начало / Култура / Северняшкият ансамбъл ще отбележи с концерт 60-годишен юбилей

Северняшкият ансамбъл ще отбележи с концерт 60-годишен юбилей

Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен  тази година отбелязва 60-годишен юбилей. Честването ще е на 8 ноември с голям концерт в ДКТ „Иван Радоев“ под мотото „60 години Северняшки ансамбъл“.

В програмата, която е час и половина, са включени музика и танци от всички известни композитори и хореографи, работили с ансамбъла през годините. Ще прозвучи емблематичната „Тъкала ли си, момина мале”, композирана от създателя на състава Иван Вълев. Публиката ще може да се наслади на изпълненията на обичани предишни и сегашни солисти.

За многобройните почитатели на ансамбъла концертът ще бъде повторен и на 12 ноември, също в ДКТ „Иван Радоев“.

Началото и на двата концерта е от 19 часа. Входът е безплатен, но ще се влиза с билети, които могат да бъдат взети от сградата на Северняшкия ансамбъл (срещу Местни данъци и такси).

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден през 1959 година. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най- характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина.
Хорът е пеещ и танцуващ в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята богата нюансираност и уникална звучност.
Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии.
Успехът на хореографските композиции се дължи както на виртуозното майсторство на изпълнителите, така и на стилния усет на хореографите към запазване автентичността на народните танци. За фолклорната достоверност на концертните изпълнения и създаване на неповторима атмосфера, много допринасят и красивите, богати на багри костюми.
Северняшкият ансамбъл реализира огромен брой участия, концерти и спектакли пред многохилядна публика, записи в радио София, БНТ, компактдискове и DVD.
Вълнуващи, новаторски и атрактивни са изявите на Северняшки ансамбъл – Плевен.  Той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония   и  много други страни.


През 2004-та година по повод своята 45-та годишнина, Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“. За него е удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено-творческа дейност Северняшки ансамбъл -Плевен е отличен със „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци в България.
За своята 50-та годишнина Северняшки ансамбъл получи плакет и грамота на Министерството на Културата , почетен диплом и почетния знак на Община Плевен.
От  Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата  на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...