Начало / Култура / Северняшкият ансамбъл откри с водосвет новия си дом

Северняшкият ансамбъл откри с водосвет новия си дом

В навечерието на Деня на народните будители Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” откри официално новия си дом. С решение на Общински съвет – Плевен ансамбълът получи за ползване бившата сграда на Центъра за ученическо научно и техническо творчество на ул. „П.Р. Славейков”.

На празника гости бяха кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, техни заместници, представители на общинската администрация.

Беше отслужен молебен за здраве и благополучие, а хористи от ансамбъла изпяха три пъти „Многая лета”.

Художественият  ръководител на Северняшкия ансамбъл – Мариян Туджаров, благодари на всички, чиято е заслугата ансамбълът за първи път да има собствен дом. „Благодарение помощта на Общинския съвет и на Община Плевен ще можем да съхраним ансамбъла и неговото наследство и да продължим развитието му”, каза Мариян Туджаров.

В отговор кметът Георг Спартански подчерта, че Северняшкият ансамбъл с хората, които са го създали, припомняйки Маестро Иван Вълев, и тези, които сега работят в него, са хора с мисия, съвременни будители. „Те творят с изключителен професионализъм. За Плевен е чест е да има такъв професионален ансамбъл, който в продължение на толкова години разнася славата на Плевен и на България по света”, подчерта Спартански. Той изрази увереност, че този нов дом ще даде възможност артистите да продължат професионално да си вършат работата, да продължат да творят, без оковите на битовизма.

На двата етажа на сградата са разположени репетиционни за хора и танцьорите, няколко помещения за съхранение на костюмите, съблекални за жените и мъжете с отделни гардеробчета за всеки артист (оказва се, че това е било лукс досега за тях), просторна фонотека. Във фоайето е направен кът, показващ автентични народни носии от нашия край. Мариян Туджаров сподели, че имат намерение да направят малка изложбена експозиция, в която да покажат едни от най-старите костюми на ансамбъла, създадени преди повече от 40 години.

Церемонията по откриването завърши с музика и хора, както подобава за ансамбъл за народни песни и танци.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...