Начало / Култура / Северняците с ново предложение за турне в Македония

Северняците с ново предложение за турне в Македония

С предложение за установяване на партньорски отношения между Плевен и Баня Лука, възстановяване на връзките с Битоля и покана за турне на Северняшкия ансамбъл в Македония се завърна от Кавадарци делегацията на Община Плевен. Тя бе водена от секретаря на Общината Бранимир Мирчев и включваше представител на Изпълнителна агенция по лозата и виното и новия директор на Северняшкия ансамбъл. Визитата бе по покана на побратимения на Плевен град Кавадарци за Празника на Свети Трифон, разказа Бранимир Мирчев на пресконференция в петък.

В тържествата са се включили президентът на Македония, посланиците на САЩ, Босна и Херцеговина, делегации от побратимените на Кавадарци градове от Словения, Сърбия, Полша, Италия , Кипър и Румъния, българският генерален консул в Битоля и директорът на Българския културен институт в Скопие, допълни секретарят на Община Плевен.

Северняшкият ансамбъл е изнесъл два концерта на 14 февруари – единият на площада на града,  организиран за празника на Свети Трифон, а другият – в културния дом на Кавадарци. Представянето ни  бе много успешно, заяви директорът Данаил Цолов. Изпращането ни на крака и с бурни аплодисменти потвърждава това, коментира още той.

Специална благодарност за осигуряването на участието на ансамбъл бе отправена към ръководството на Община Плевен, допълни ръководителят на делегацията.

В най-близък план подготовката на ансамбъла включва разработването на образователни програми за ученици от 1 до 4 и от 5 до 10 клас, информира Данаил Цолов. Целта ни е да възвърнем интереса на младите към фолклора,  допълни той.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...