Акценти
Начало / Общество / Сдружение осигурява безплатни карти за транспорт на 15 ученици от община Плевен

Сдружение осигурява безплатни карти за транспорт на 15 ученици от община Плевен

За втора година Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища” работи по програма „Равен шанс – достъп до средно образование”, по която подпомага ученици от социално слаби семейства от община Плевен да продължат образованието си. Тази година сдружението ще подпомогне 15 младежи от близки до Плевен селища, като осигури безплатни карти за транспорт, за да продължат образованието си в средни училища в града.

До 15 юли  се приемаха документите за кандидатстване за подпомагане през следващата учебна година. Днес тричленна комисия в състав: представител на СПОФ „Читалища”, Сдружение „Младежки инициативи” и журналист от местна меди, разгледа подадените документи на 30 кандидати. Основните критерии, на които кандидатите трябва да отговарят са успех, мотивираност да продължат образованието си и среден доход на член от семейството. Одобрени са 7 ученици от ПГ по електротехника и химични технологии – четирима младежи от Ореховица, Славяново и Славовица, които и миналата година са били подпомогнати от програмата и съгласно условията са с предимство и трима близнаци от Долни Дъбник. От СОУ „Анастасия Димитрова” е одобрен един ученик от Пелишат. От Спортната гимназия  комисията одобри 3 заявки – на две сестри от Долна Митрополия и един младеж от Гулянци. От ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване са одобрени четирима ученици от Долна Митрополия, Ореховица  и Ставерци.

От подадените документи отпаднаха на кандидати, които живеят в Плевен, тъй като програмата не покрива карти за градския транспорт. Както и такива, които надвишават условието за максимален доход на член от семейството от 375 лв. Одобрени са и седем резерви в случай, че бюджетът на програмата позволи да бъдат подпомогнати допълнително ученици или някой от одобрените се откаже.

Месечните карти за пътуване ще бъдат осигурени за новата учебна година с помощта на финансиращата организация  Фондация „Тръст за социална алтернатива”. Екипът от СПОФ „Читалища”, ангажиран по програмата, работи без възнаграждение. Той има ангажимент да упражнява мониторинг върху образователния процес на подпомогнатите деца, да следи да нямат отсъствия и да постигат един среден успех. Тази информация се взема ежемесечно от директора на съответното училище и от класните ръководели. Одобрените за подпомагане ученици ще бъдат обучавани в доброволчество и ще бъдат включени в доброволческите  дейности на фонд „Читалища” и други обществени организации.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...