Акценти
Начало / Общество / Свлачище може да погребе къщи във всеки момент

Свлачище може да погребе къщи във всеки момент

Как се свиква страхът да е постоянно в съзнанието на човек … Не знаем …, но ние живеем с него във всеки един момент. През деня е по-лесно да го игнорираме, защото се разсейваме с работа и други задължения. Но вечер като легнем … Не знаем дали ще осъмнем живи …

Тези свои мрачни мисли споделят с ужас в очите жители на плевенското село Шияково, община Гулянци. Повод за тях са активирано /от стар водопровод/ свлачище на успоредната улица над главната в селото. Кметът Петър Парашкевов е категоричен, че продължаващото бездействие неизбежно ще доведе до трагични последствия.

„Оградите падат, къщите са напукани и поддават. Причината за всичко това е старият водопровод, който вече е излязъл на повърхността и всеки момент може да се скъса. На самата улица вече са се отворили големи дупки и заради това зимата снегорин няма да може да чисти, защото ще пропадне. Няколко метра от улицата вече я няма“, описва покъртителната картина кметът. Според него това е по-доброто в сравнение с евентуални бъдещи последствия.  

„Тонове пръст могат да се сринат всеки момент и да затрупат къщите под тях, заедно с хората вътре. Тръгне ли веднъж, няма спиране. През зимата имаше три аварии и веднага подкопава“, разказва първият човек на с.Шияково. Той уточнява, че проблемът е отдавна и разрешаването му вече не търпи отлагане.

„Преди време е изградена 7-8-метрова стена, но … некачествено. Сега от двете й страни тече вода и кал надолу към другите къщи. Въпросната улица е 2 км. Трябва да се направи изцяло – наклон, укрепване, водопровод, асфалтиране. За това са нужни милиони. Няма друг начин обаче. Идваха от Щаба за бедствия и аварии, оглеждаха, изчисляваха, но след това нищо. Въпреки това имам надежда, че някой ще ни обърне внимание. Все пак живеем в съвременен свят“, заяви кметът на с. Шияково – Петър Парашкевов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...