Акценти
Начало / Политика / Свилен Атанасов: Ген. Румен Радев показа, че може  да бъде обединител на нацията

Свилен Атанасов: Ген. Румен Радев показа, че може  да бъде обединител на нацията

На пресконференция днес ръководството на Общинския съвет БСП направи  анализ на резултатите от първия тур на президентските избори и постигнатото от кандидат-президентската двойка ген. Румен Радев – Илияна Йотова. В пресконференцията взеха участие Свилен Атанасов – председател на Общинския съвет на БСП, и заместник-председателите – Цветко Цветков, Илиан Йончев, д-р Никодим Нинов, Ева Маринова.

Ген.Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха в област Плевен преднина от близо 11% пред кандидатската двойка на ГЕРБ – Цецка Цачева-Пламен Манушев, отчетоха от ръководството на БСП в Плевен и подчертаха, че очакват на балотажа тази разлика да бъде още по-голяма.

В община Плевен ген. Румен Радев и Илияна Йотова са получили над 20 000 гласа посочи Свилен Атанасов. Според анализа му на резултатите от избирателните секции в Плевен Цецка Цачева масово е с трети резултат след Румен Радев и Красимир Каракачанов. „Затова можем спокойно да заявим, че плевенските граждани още на първия тур дадоха своя осъзнат вот и показаха отношението си спрямо издигнатия  от ГЕРБ кандидат за президент на РБългария”, посочи Свилен Атанасов.

Той подчерта, че Румен Радев е непартиен кандидат, който още на първия тур е успял да събере широк вот не само сред левите, но и сред десните избиратели, а също и сред хората, които досега не са гласували. Най-видими са тези резултати в големите секции на града в жк „Дружба”  и „Сторгозия”, каза Атанасов.  „Ген. Румен Радев е човек, който с действията и с говореното си показа, че може да бъде обединител на нацията. Той зае категорична позиция по отношение унизителната ситуация, в  която България е поставена и възропта срещу пагубното постановление 228 на Министерския съвет”, категоричен бе Свилен Атанасов. По думите му срещу ген. Радев има една „псевдоалтернатива, български гражданин, който се явява разединител на нацията”. Според председателя на БСП – Плевен в момента ГЕРБ си изпуска нервите, а техни министри буквално са узурпирали медиите, изказвайки различни инсинуаци. „Твърди се, че, ако ген. Радев бъде избран, България  ще изпадне в пълна изолация, ще влезем в супер инфлационна крива. Имам един риторичен въпрос – може ли един бивш партиен секретар и един лоялен член на БКП, какъвто е бил Борисов, точно тези хора да размахват демагогията на страха на  тема комунизъм и то срещу човек, който никога не е бил член на която и да било политическа сила”, каза Свилен Атанасов. Той допълни още, че е обидно спрямо плевенските граждани заплашването, че ще бъде спряно санирането и обърна внимание, че президентът няма отношение по този въпрос.

По повод „размахването на плашилото ДПС” на пресконференцията беше посочено, че ген. Румен Радев, който на 13 ноември ще бъде избран за президент, ще бъде подкрепен от българските граждани. Младите, активните, образованите хора гласуват за Румен Радев, заяви Свилен Атанасов, но изрази опасения, че определени общности, като в село Буковлък, ще бъдат мотивирани да гласуват за Цецка Цачева. Той посочи две секции в село Буковлък, в които резултатът от първия тур е показателен – в секция 205 за ген. Радев са гласували 9 избиратели, за Цецка Цачева – 283, в секция 206 ситуацията е аналогична  – 46 гласа за Румен Радев, 181 – за Цецка Цачева.

Зам.-председателят Ева Маринова подчерта, че са водили позитивна кампания и избирателите получиха спокойствие за своя избор и повярваха, че могат да живеят спокойно.”Заради това спокойствие те избраха да гласуват за ген. Радев. Тази кампания показа настроението за промяна”, отбеляза Ева Маринова. Тя акцентира и върху това, че опонентите им използват „естетиката на опитомяването с помощта на страха”. По думите й държавата не е в процъфтяващо състояние, икономиката не се развива, а единственото, около което е съсредоточено това управление, са еврофондовете, които заплашват, че ще бъдат спрени.

„БСП, като подкрепяща политическа сила, заяви, че застава зад промяната и искаме спокойствие за хората и промяна за държавата. Румен Радев не е обвързан със статуквото, не е обвързан с бизнес схеми, той предлага да върне достойнството на нацията и с това спечели преднина в тази надпревара”, обобщи Ева Маринова.

Илиян Йончев допълни, че хората са се отърсили от страха и искат промяна на статуквото и го виждат в естествения лидер на България – ген. Румен Радев.

Участниците в пресконференцията благодариха на всички, които подкрепиха ген. Румен Радев на първия тур и призоваха всички леви и патриотични граждани на Плевен, които са подкрепили други кандидати на първия тур да намерят своя естествен избор в лицето на ген. Радев на втория тур.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...