Начало / Култура / Светът през призмата на графика Валери Петров в Къщата на художниците

Светът през призмата на графика Валери Петров в Къщата на художниците

Ретроспективна изложба подреди в Къщата на художниците в Плевен графикът Валери Петров.  С нея, малко позакъснял, той отбелязва своята юбилейна 65-та годишнина.

Много приятели и ценители препълниха залите на галерията снощи, за да поздравят автора. Сред гостите бяха кметът Георг Спартански и началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова.

 „Графиките на Валери Петров, дълбок и висок печат, са в сложни композиции, изразяващи неговото усещане за света, през призмата на собствения му живот. Виждаме едно многообразие на изразните средства и най-вече една собствена техника в дълбокия печат, която художникът е нарекъл с името си -Валери, и която единствено той работи.Тематиката, която го занимава – звездният Космос и хората. Хората като една малка частица от този безкраен свят. Прашинки от безкрайния Космос. Всяка творба е една малка прашинка от вечността. Затова и названието на днешната изложба е “Прашинки от вечност”, каза при откриването на изложбата Таня Любенова, уредник в галерията.

Тя направи паралел между двете творчески страни на Валери Петров – поетът и графикът, като прочете стихове от втората му стихосбирка, също озаглавена „Прашинки от вечност” и в нея поезия и рисунка са слети в една симбиоза, за да изразят духовния свят на своя автор.

Респект към таланта на Валери Петров и дълбоко уважение към добрия човек, който стои зад тях, изрази кметът Георг Спартански. „Той е малък на ръст, но голям по душа и това всеки непредубеден читател може да го усети в стиховете му и всеки непредубеден ценител може да го види в творбите му. С творбите си Валери Петров задава философски въпроси, които искат размисъл”, каза Спартански. Той благодари на художника, че с творбите си ни кара да мислим и че споделя с нас красотата на своето изкуство.

В изложбата „Прашинки от вечност” Валери Петров е включил не само графични творби, но и малка пластика.

Всеки, който желае да се наслади на финото изкуство на Валери Петров, може да посети Къщата на художниците. Изложбата ще остане открита до края на месец март.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...