Начало / Култура / Световни майстори на китарата идват в Плевен за Международния фестивал на китарата

Световни майстори на китарата идват в Плевен за Международния фестивал на китарата

Четвъртото издание на станалия емблематичен за Плевен Международен фестивал на китарата ще събере в града ни едни от най-добрите изпълнители на китарата в световен мащаб. Това съобщи на пресконференция днес създателят и художествен директор на фестивала Николай Михайлов.

Фестивалът ще бъде официално открит на 28 ноември в читалище „Съгласие”. Следващата вечер концерт ще изнесе квартет „Еклис”, който за първи път гостува в България. Техният концерт ще се помни дълго, гарантирам това, каза Николай Михайлов. Ще присъства и един от топ китаристите в света – полякът Марчин Диля. „Да разполагаме в програмата си с концерт на този музикант е изключително престижно и показателно за това е, че преговорите за неговото гостуване започнаха още преди три години. Той също за първи път ще свири на българска сцена”, подчерта Николай Михайлов и отбеляза, че концертната програма на фестивала  е най-силната в сравнение с подобни европейски фестивали. Общо броят на официалните гости е 36, които ще изнесат шест концерта и ще проведат рекордният брой от  107 часа майсторски класове

Рекорден ще е и броят на участниците в Четвъртия фестивал на китарата – общо 253 от 24 държави – Австрия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Кипър, Косово, Македония, Мексико, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Швейцария, Южна Корея, Япония. Само в международния конкурс са записани 179 участници, които ще се състезават в четири жанрови категории – класическа китара, електрическа китара, акустична китара и китара и глас.

Няма съмнение, че Фестивалът на китарата е сред най-престижните прояви в културния календар на Плевен, подчерта Жечка Димитрова, директор на НУИ „Панайот Пипков”, което е сред основните организатори на музикалния форум. Тя постави акцент върху това, че фестивалът дава възможност на учениците да се срещнат с изпълнителското майсторство на световни музиканти и да израснат много в музикалното си развитие, присъствайки на техните майсторски класове и подготвяйки се за участие в конкурсната програма.

Самите ученици определят участието си във фестивала като голямо преживяване, като невероятен шанс да се срещнат с едни от най-добрите изпълнители в света.

Девизът на фестивала е „Всички заедно” и той отговаря напълно на каузата, която обединява усилията на много хора от институции на местно и национално ниво. Само екипите на основните организатори – Сдружение “Изкуството до мен” и читалище “ЛИК-1959”, са над 50 човека. Съорганизатори СА: НУИ “Панайот Пипков” Плевен; народно читалище “Съгласие 1869” – Плевен, което предоставя безвъзмездно залата си за провеждане на концертите;  Община Плевен, която подпомага с 10 000 лв. провеждането на фестивала и го е включила в Културния календар за тази година; областна администрация Плевен; Плевенска филхармония, която ще има концерт с участници във фестивала; и не на последно място  Министерство на културата, което отпуска три стипендии за класираните от първо до трето място в Трета възрастова група и Музикаутор, които за втора година оказват подкрепа.

„Зад Фестивала на китарата стоят усилията на стотици хора. Призовавам всеки плевенчанин да припознае фестивала като свой, защото той е на град Плевен”, отбеляза в заключение Николай Михайлов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...