Акценти
Начало / Спорт / Световният рекорд на Стефка Костадинова навърши 27 години

Световният рекорд на Стефка Костадинова навърши 27 години

 Стефка Костадинова

Преди 27 години на 30 август българската лекоатлетка Стефка Костадинова постави уникалния световен рекорд в скока на височина от 209 см. В Рим тя подобри с 1 см собствения си световен рекорд.

В кариерата си Костадинова има олимпийска титла от игрите в Атланта 1996 г. и сребърен медал от Сеул’ 88. Двукратна световна шампионка – Рим’87 и Гьотеборг’95. Еврошампионка от първенството на открито в Щутгарт през 1986 г.

Състезателката на Николай Петров има общо девет титли от големи шампионати на закрито – пет пъти е световна шампионка и четири европейска. Четири пъти е избирана за Спортист №1 на България и пет пъти е избирана за №1 на Балканите. През 1997 г. прекратява състезателната си кариера. През 2012-та влиза в Залата на славата на световната федерация по лека атлетика (ИААФ). От 2005-та година Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет. През 2013-та беше преизбрана на поста. Преди това е била вицепрезидент на БОК и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...