Акценти
Начало / Любопитно / Световният ден на шахмата отбелязваме днес

Световният ден на шахмата отбелязваме днес

На 20 юли се отбелязва Световният ден на шахмата. Той се чества от 1966 година от Международната шахматна федерация, в която днес членуват 170 държави.
Думата „шах“ идва от персийски и означава император, а думата „мат“ означава мъртъв – който умъртви противниковия император (цар), той печели играта. Има много и различни теории за възникването на шахмата. Много страни и народи претендират, че са основоположници на тази древна игра. Една от историите е, че шахът е създаден от китайски пълководец на име Хан Ксин по време на зимен лагер около 200 година пр. Хр. с цел “убиване на време“ за войниците си. По-достоверната теория обаче е, че шахът е възникнал в Индия. Смята се, че думата „шах“ на гръцки, испански и арабски произлиза от класическия индийски език санскрит, а играта произлиза от древната индийска игра „чатуранга“. От тогава досега шахът е претърпял много промени, за да стане такъв, какъвто го познаваме днес. Днешната форма на шах се нарича западен или ортодоксален шах. Тази форма се е запазила и не е променяна през последните 400 години.
Шахът е стратегическа игра, която се играе от двама души. Шахматното поле е квадратно, карирано и е съставено от 64 квадрата (32 черни и 32 бели). Те са разделени на 8 реда и 8 колони. Върху самата дъска има изобразени букви и цифри – те служат за указване на координати, а също така могат да бъдат използвани и за записване на играта с алгебрични знаци. В самото начало всеки играч разполага с 16 фигури – осем пешки, два топа, два офицера, два коня, една царица и един цар. Фигурите също са оцветени в черно и бяло.
Играчът, който играе с белите фигури, започва играта пръв. Играта приключва, когато единият от играчите „отстрани“ царя на противника си. Когато царят е заплашен от противникова фигура, се обявява „шах“ и играчът трябва задължително да премести царя в безопасна позиция. Обикновено играта завършва с „шах-мат“ – противникът по никакъв начин не може да избегне отстраняването на царя му.
Днес шахът е и вид спорт, който се играе от милиони хора по света, без да броим тези, които играят само за удоволствие. На практика шахматът е изучен донякъде, но постоянно се развива и се откриват нови и нови варианти, като може би това е запазило огромния интерес към играта и в наши дни. Магията на играта е, че тя непрекъснато се развива, а също и необятността на вариантите и ходовете.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...