Начало / Любопитно / Световният ден на тоалетната се отбелязва на 19 ноември

Световният ден на тоалетната се отбелязва на 19 ноември

Денят на тоалетната се отбелязва от 2001 г. по идея на Световната тоалетна организация и с резолюция на ООН се отбелязва като официален Международен ден на ООН.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода. Всяка година Денят има различна тема, за да бъде фокосирано вниманието върху различни проблеми, свързани с хигиената.

Статистиката показва, че през 2015 г. 2,4 милиарда души по целия свят не са разполагали с нормални хигиенни условия. Липсата на канализация и течаща вода са основни причини за заболявания като диарията.  През 2013 г. около 340 000 деца на възраст под 5 години са починали от диария, поради липса на канализация и течаща вода. Чрез осигуряването на достъп до тоалетна намалява смъртността наполовина. През 2015 г. 700 милиона души по целия свят не успяват да получат достъп до канализация.

През 2013 г. в съвместна инициатива между Световната тоалетна организация и правителството на Сингапур е приета Резолюция на ООН наречена „Канализация за всички“. Тя разглежда проблемите свързани с липсата на канализация и призовава за колективни действия чрез отбелязването на Световния ден на тоалетната. Резолюцията е приета от 122 държави на 67-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Те били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени.

Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък.

Първата тоалетна чиния е китайска. Тя била направена през 1-ви век за един от императорите, цялата била  от злато и свързана с водопровода, така че водата отмивала всичко в канализацията.

За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори.

Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън въвел тоалетната с водно измиване в Англия. Била направена за кралския двор. Понеже по онова време в Лондон обаче още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи.

През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който я свързал с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...