Акценти
Начало / Култура / Световният ден на книгата е днес

Световният ден на книгата е днес

23 април е определен за Световен ден на книгата и авторското право от ЮНЕСКО. С празнуването пу се цели насърчаване на четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

23 април e символична дата за световната литература. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а през 1616 г. на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на двама от класиците на ХХ век – Владимир Набоков (1899 г.) Морис Дрюон (1918 г.). Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където средновековната традиция повелявала на 23 април мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга. На този ден испанците отдават специална почит на автора на „Дон Кихот”, като организират международно продължително четене на романа, което по традиция започва от Мадрид.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...