Акценти
Начало / Здравеопазване / Световният ден на заекващите е днес

Световният ден на заекващите е днес

На 22 октомври се отбелязва Световният ден на заекващите. Неговата цел е да информира относно заекването и да промени обществените нагласи относно заекването, за да намалеят негативните представи и дискриминацията, с които хората, които заекват, се сблъскват.

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население, като 20% от децата преминават през такъв етап в развитието си и при тях съществува сериозен риск от развитие на хронично заекване в зряла възраст. По време на 17-ата среща на американската Национална асоциация на заекващите в Чикаго, Илинойс е създаден Списък с правата и задълженията на заекващите, който е  допълнен на Третия световен конгрес на Международната асоциация за гладка реч в Ниборг, Дания.

Заекващите имат следните права:

Правото да заекват или да говорят гладко до степента, в която са способни или която си изберат.

Правото да общуват и да бъдат изслушвани независимо от степента на заекването си.

Правото към тях да се отнасят с уважение и да се зачита достойнството им от другите хора, групи, институции и медиите, независимо от степента на заекването.

Правото да се възползват от всички права, указани със закони или наредби, които важат и за гражданите, които не заекват.

Правото да бъдат информирани за терапевтични програми, включително за оценките за възможност за успех, провал или повторно появяване на проблема.

Правото да отстраняват несправедливостите при установена неспособност да се провежда терапия съгласно закона.

Правото да получават терапия, отговаряща на специфичните им нужди, от професионалисти, обучени да терапевтират заекване и свързаните с него проблеми.

Правото да избират и да участват в терапия, да избират да не се подлагат на терапия или да сменят терапията или терапевта без неудобство.

Заекващите имат следните задължения:

Задължението да разбират, че слушателите или участниците в разговора може да не са информирани за заекването и неговите последици или може да имат различна гледна точка относно заекването.

Задължението да различават онези реакции на слушателите или участниците в разговора, които са резултат от липса на информираност или познания (изненада или коментар), от реакции, които са резултат от липса на уважение (присмех, дискриминация).

Задължението да информират слушателите или участниците в разговора, ако им е необходимо повече време, за да се изкажат.

Задължението да подпомагат, когато е възможно, публичното обучение за заекването и неговите последици, особености и слабости.

Задължението да възприемат и да се отнасят с хората, които имат различия или проблеми, с уважение и да зачитат достойнството им.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...