Акценти
Начало / Здравеопазване / Световният ден за борба с  диабета отбелязваме днес

Световният ден за борба с  диабета отбелязваме днес

Световният ден за борба с диабета се отбелязва на 14 ноември – рождената дата на откривателя на инсулина Фредерик Бантинг. Д-р Бантинг инжектира за първи път инсулин през януари 1922 г. на 14-годишен юноша, умиращ от диабет и така спасява живота му.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза – много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница. Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от  начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2!

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години. Всяка година вследствие на диабет в България умират над 8000 души, или 22 души дневно. Всъщност този брой би бил много по-голям, ако се отчитат смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета.

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...