Начало / Култура / Световната търсачка Гугъл днес има рожден ден

Световната търсачка Гугъл днес има рожден ден

27 септември 1998 г. е приета за рождена дата на световната търсачка Google.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (който е от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. От регистрацията си през 1998 г. Google се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка).

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата „гугол“ (googol), която е математически термин за единица, последвана от 100 нули (10100). В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с така наричаните дудли (англ. doodle – небрежна рисунка, драскулка), представляващи илюстрации, анимации или даже малки игри, отнасящи се за даденото събитие. На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google, води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...