Акценти
Начало / Общество / Световен ден на водата отбелязваме на 22 март

Световен ден на водата отбелязваме на 22 март

Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Денят се отбелязва официално от 1993 г

Всяка година на 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Всяка година честването на Световния ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода. Тази година темата е „По-добра вода, по-добри работни места”. Основната идея е да се акцентира как усилията на частния сектор да се впрегнат за осигуряване на  универсален достъп до прясна вода и да се отговори на предизвикателствата, с които работниците се сблъскват в сектори, свързани с управлението на водите. Осигуряването на достъп до прясна вода е от съществено значение за постигане на Целите на устойчивото развитие. В това време на ограничени ресурси, частния сектор очевидно има все по-важна роля.

В Плевен с поредица от инициативи Басейнова дирекция „Дунавски район“, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен, Регионалният исторически музей в Плевен и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Плевен отбелязват  Деня на водата. В периода 20-25 март в тях ще участват деца от детски градини, ученици от Плевен и село Байкал, студенти от Медицинския университет. В рамките на кампанията се организират образователни дискусии и презентации, насочени към опазването на водата, екологично арт ателие за изработване на картички и сувенири, в които се използват и отпадъчни материали.

Инициативите за Деня на водата в Плевен са посветени  на дългогодишния ръководител на отдел „Природа“ в РИМ – Плевен доц. д-р Иван Райчев, допринесъл много за екологичното образование.

 

 

 

Прочетете също:

Искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми вече може  да се подава и онлайн

Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите да подават онлайн искане за възстановяване ...