Акценти
Начало / Любопитно / Световен ден за защита на слоновете

Световен ден за защита на слоновете

Днес е Световният ден за защита на слоновете. Отбелязва се от 1996 г. по инициатива на международни екологични организации.

Повече от 20 години след забраната за международна търговия със слонова кост по данни на природозащитници всеки ден се убиват десетки слонове. По неофициална информация всяка година международната незаконна търговия с диви животни надхвърля 20 млрд. щ.д.

Слонът обитава гористата савана. Днес действителният брой на африканските слонове е 300 000 животни. Шампион, гигант сред сухоземните животни, дължината на тялото му достига 7,50 метра (включително хобота). Височината при плешките е 3,30 метра. Теглото на мъжките слонове достига 7 тона, а при женските – 4 тона. Температурата на тялото му е 36,5о. Ушите му са на височина 1,5 метра и са широки 1,2 метра. Когато атакува, този колос препуска с 30-40 км/час. Притежава само четири зъба, но те са огромни. Всеки един от кътниците е дълъг 30 см, широк 7 см и тежи няколко килограма. Двата най-дълги бивника, измерени до сега са с дължина 3,33 метра, а най-тежките 101,7 кг.

Хоботът е орган с много функции. Той е много подвижен, снабден с два израстъка, действащи като две части на щипка. Започва от сливането на носа с горната устна и от удължението им. С хобота слона улавя клонки, пие вода и пръска пясък по тялото си. Краката на слона са като истински колони. Завършват с нещо като копитца, чийто брой е променлив.

Продължителността на живота му е като при човека. Най-възрастните достигат 80-85 години. Женските и мъжките животни живеят на отделни стада. Водач на женското стадо е най-старата слоница. Мъжките стада са по-малобройни. До дванадесет годишна възраст малките слончета следват майките си. Младите слонове се бият помежду си, като първо клатят глава, после се бутат и удрят главата на противника с хобота си.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...