Начало / Здравеопазване / Световен ден за борба с артрита

Световен ден за борба с артрита

На 12 октомври по целия свят хората се обединяват, за да отбележат Световния ден за борба с артрита. За първи път той е честван през 1996 г. Оттогава на този ден хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания се обединяват, за да бъде чут гласа им.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. В Европа от тях страдат 120 млн. души. Най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит и подагра.

По неофициални данни в България с диагноза болест на Бехтерев са 30 000 души, а страдащите от ревматоиден артрит са около 70 000. За тези пациенти се грижат само 82 ревматолози, които са съсредоточени предимно в големите градове.

В няколко области на страната – Монтана, Силистра, Кюстендил, Габрово, Благоевград, Кърджали,  няма нито един ревматолог. Това прави диагностицирането и проследяването на пациентите с артритни заболявания изключително трудно.

По повод Деня за борба с артрита във Военна болница – Плевен днес и утре ще има безплатни прегледи на пациенти със съмнение за заболяването. Прегледите ще се извършват от 10:00 до 12 ч. в ехографския кабинет на ревматологично отделение във Военна болница-Плевен след предварително записване.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...