Акценти
Начало / Здравеопазване / Световен ден без тютюнев дим

Световен ден без тютюнев дим

Ден без тютюнев дим

31 май е обявен за Световен ден без тютюнев дим. Денят се отбелязва от Световната здравна организация от 1988 г. като през тази година мотото е: „Повишаване на данъците върху тютюневите изделия”.

Данните на Световната здравна организация  показват, че всяка година над 6 милиона души умират заради тютюнопушене, а близо 600 000 вседствие излагане на вторичен тютюнев дим. Прогнозите са до 2030 година смъртността от тютюнопушенето в световен мащаб ще достигне 8 милиона души годишно.

България е на трето място по потребление на тютюневи изделия в света след Гърция и Япония. У нас броят на пушачите надвишава 3 000 000. Нараства делът на пушачите сред младежите на възраст 15-25 години. От 39% през 1996,  през 2001г. те са нараснали до 41%,   а през 2007 г. вече са 73%.

Всяко трето дете на 16 години у нас редовно пуши. Близо 10,5 % от 14-годишните деца, 20.7%  от 15-годишните и 32,6%  от 16-годишните пушат. Тези данни са от презентация, изготвена  от Благо Чучков, първокурсник в плевенска професионална гимназия. Тя е част от множеството мероприятия, организирани от Регионалната здравна инспекция в Плевенска област за отбелязване на Световният ден без тютюнев дим. Те започнаха още в началото на месец май.

В СОУ „Христо Ботев” – гр.Никопол беше организиран конкурс за детска рисунка на тема вредата от тютюнопушенето и с представените творби е подредена изложба  във фоайето на училището. В часовете по Здравно образование чрез филми по темата, ролеви игри,  викторини, състезания и дискусии  учениците от училища в област Плевен се запознаха с вредите от тютюнопушенето.

В ОУ „Н. Вапцаров” – Плевен специалисти от РЗИ организираха  дискусия с лица, принадлежащи към етнически малцинства и беше представен филма „Пушенето забранено”. А педагозите и помощния персонал в Професионална гимназия „Захари Зограф” в Плевен имаха възможност да измерят виталния капацитет на белия си дроб и получиха информационни материали за дейността на Кабинета за отказване от тютюнопушене към РЗИ.

ОТ РЗИ бяха предвидили и измерване витален капацитет на бял дроб на граждани на пунктове в централната градска част.

Когато преди 26 години СЗО обявява 31 май за Ден без тютюнопушене, задачата е била да се гарантира, че през 21 век проблемът с тютюнопушенето ще е решен. Данните ясно говорят, че това не е така, поне не и във второто десетилетие на 21 век.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...