Начало / Здравеопазване / Светила в световната хирургия идват в България за  конгрес по роботизирана хирургия, организиран от  Медицински университет-Плевен

Светила в световната хирургия идват в България за  конгрес по роботизирана хирургия, организиран от  Медицински университет-Плевен

За първи път в България ще се проведе Европейски конгрес по роботизирана хирургия с организатор Медицински университет – Плевен, с подкрепата на Европейската асоциация по роботизирана хирургия и Министерството на здравеопазването. В периода 26-28 септември  по време на единадесетото издание на европейския форум, на едно място в България ще се съберат цяла плеада от най-изтъкнатите хирурзи в роботиката от САЩ и Европа, каза на пресконференция днес член кор., проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и председател на Българската асоциация по роботизирана хирургия. На практика това ще бъде един световен форум, подчерта проф. Горчев, който ще се проведе в най-старото висше училище в страната ни – Софийския университет. Така класиката и новаторството, олицетворение на което е университетът в Плевен, ще се срещнат на този много престижен форум, отбеляза проф. Горчев, пионер в роботизираната хирургия в Югоизточна Европа.

На конгреса по роботизирана хирургия Медицински университет – Плевен ще реализира специална демонстрация на 3D хирургия на живо. Паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще екипът на проф. Григор Горчев ще извърши в една от университетските клиники в Плевен и ще се гледа в реално време в Аулата на Софийския университет. Втората операция ще е фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Предстои ни една седмица на високотехнологичната хирургия, представена от българската и световната гинекологична и хирургична общност, изтъкна проф. Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен. Един от акцентите през тази седмица ще са двата предконгресни пленарни курса, които ще се проведат на 24 и 25 септември във високотехнологичната база на плевенския университет. В първия ден световен отбор от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация ще проведе пленарни лекции пред студенти и преподаватели. На следващия ден професорите от Германия, Испания, САЩ ще проведат и практическо обучение.

Конгресът ще бъде открит на 26 септември в Софийския университет и ще продължи до 28 септември с много интересна научна програма в няколко сесии. Последният ден ще е посветен на дигиталната медицина, иновациите и отвъд тях в отговор на мотото на конгреса „Отвъд границите”, подчерта проф. Томов. „С този конгрес ще се опитаме да покажем, че можем да прескочим границите на Европа, но можем да прескочим и възрастовите граници, тъй като таргетът на аудиторията ще е от опитни лекари до млади специалисти и студенти. Ще накараме и членовете на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS да надскочат границите на мисленето си и да накараме тази организация да надхвърли своите си граници”, акцентира проф. Томов.

МУ-Плевен спечели домакинството на европейския конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж, Франция след сложна конкурсна процедура. „За нас е важно – работейки бавно, постепенно, без да ангажираме обществото със себе си, да довеждаме докрай започнатото. Домакинството на този европейски конгрес и участието на толкова известни имена в роботизираната хирургия в него е признание за нас от световната общност”, каза проф. Горчев. А ректорът на Медицинския университет допълни, че с това събитие ще привлечем вниманието на модерния свят към България, Плевен и нашия университет.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...