Акценти
Начало / Култура / Сантименталност и много любов в новата  изложба на Стилиян Атанасов

Сантименталност и много любов в новата  изложба на Стилиян Атанасов

Известният плевенски живописец Стилиян Атанасов откри изложба в Арт център Плевен, с която отбеляза своята 60-та годишнина. Авторът е събрал творби от последните десетина години, в които може да се проследи плетеницата от пътища, които е изминал.

„Стилиян стигна до своята 60-та годишнина по плетеница от пътища – пътят към себе си, към другите, към непознатото. Стигна до времето на зрелостта, времето, в което най-пълно да разкриеш себе си и да излезеш от сянката на Учителя си. Стилиян е голям мъж с много сантиментална душа, с постоянна любов към хора, листа, животинки. Картините му са неговият истински портрет, без мания за величие и диктат на егото. Картините му се раждат от неговата свръхчувствителност, за да освети света със своето чисто отношение към красотата. Той приема  изкуството като нещо свято, дори свръхестествено, което не копира видимия свят, а го обогатява и доразвива с една спонтанност и с известна доза наивитет”, каза при откриването на изложбата уредникът на галерията Светла Тончева.

Да поздрави автора за новата му изложба дойде кметът Георг Спартански. Той предпочете да разкаже за респекта, който по-малкото момче е изпитало, когато бате Стенли е приет да учи в Художествената академия и то не при кого да е, а в класа на Светлин Русев.Прегърнал майката на художника, Спартански пожела на Стилиян Атанасов отново да ни събере за следващ юбилей.

Пестелив на думи, както обикновено, Стилиян Атанасов благодари за милите думи, благодари на всички, които са уважили откриването на изложбата му. „За мое огромно удивление пораснах до 60. Така се удивлявах, когато станах на 50, но тогава се чувствах стар. Сега се чувствам на 30”, сподели художникът. Той изказа специална благодарност на Пламен Моневски за таланта му да аранжира платната в изложбата, която за него е едно стъпало, което трябва да се прекрачи, за да не се обезсмисля пътят.

Изложбата на Стилиян Атанасов трябва да бъде видяна. Потапяйки се в света на художника, със сигурност зрителят ще излезе пречистен, взел малко от чистотата и любовта на автора.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...