Акценти
Начало / Икономика / Санкция за над 4 млн. лева грози Община Червен бряг заради Водния цикъл

Санкция за над 4 млн. лева грози Община Червен бряг заради Водния цикъл

Ако най-лошите прогнози се сбъднат, Община Червен бряг може да понесе санкции в размер на 4 млн. 100 хил.лв. заради пропуски и нарушения при проектирането и изпълнението на проекта за Водния цикъл. Това съобщи на пресконференция днес в пресклуба на БТА в Плевен кметът на Община Червен бряг – инж. Данаил Вълов. Ако това се случи, има реална опасност Общината да бъде финансово дестабилизирана, са опасенията на кмета на Червен бряг.

Инж. Вълов обвини в престъпно безхаберие и безотговорност предишното общинско ръководство, което е разработило и следило за изпълнението на този проект. Той заяви, че ще бъде търсена персонална отговорност за нанесени финансови щети на лицата и фирмите, които са участвали в проектирането и изпълнението на проекта, ако Общината понесе финансови санкции заради Водния цикъл.

Общият размер на евентуалната санкция по Водния цикъл се формира веднъж от 1 млн. 800 хил. лв. наложени като санкция от проверяващия орган заради пропуски в проектирането. Другата санкция в размер на 2 млн. 300 хил.лв. може да бъде наложена за установени нередности по реалното изпълнение на проекта, обясни инж. Вълов.

Той декларира, че сегашното общинско ръководство е направило необходимото все пак проектът за Водния цикъл да бъде завършен в срок и е въведен в експлоатация през декември миналата година. До края на януари тази година проектът е отчетен в срок.

Кметът на Червен бряг уточни, че все още не е сезирал прокуратурата, тъй като в момента върви дело в Административния съд във Велико Търново за санкцията, наложена за пропуските в проектирането. Изпратено е и писмо до управляващия орган , с което се оспорват част от заключенията и част от наложената санкция. Щом имаме окончателна стойност на наложените санкции, тогава ще сезираме и прокуратурата, поясни инж. Вълов.

Неговата прогноза не е оптимистична и очаква, че Общината ще понесе финансова санкция за този проект, макар и редуцирана.

Общата стойност на проекта за Водния цикъл на Община Червен бряг е в размер на 24 млн. лв.

На пресконференцията беше уточнено, че се проверява от прокуратурата изпълнението на други два проекта, реализирани от предходното общинско ръководство. Единият е за изгражданто на екопътеката край село Реселец. Другият  проект е свързан с изграждането на защитени жилища от семеен тип в Червен бряг. По втория проект се търси персонална отговорност за понесената от Община Червен бряг санкция в размер на 160 хил.лв. за пропуски в управлението на проекта и за  неразплатени извършени строително-монтажни работи от фирмата изпълнител, за което тя вече е осъдила Общината.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...