Акценти
Начало / Общество / Санкции за около 6,5 млн. лева грозят Община Плевен заради европроекти

Санкции за около 6,5 млн. лева грозят Община Плевен заради европроекти

Санкции за над 6 млн. лева могат да се стоварят над Община Плевен, ако започнатите европроекти не бъдат завършени в срок до края на тази година. Това отчете Георг Спартански днес пред медиите само няколко дни след като встъпи в длъжност като кмет на Плевен. Той обясни, че най-големият проект – този за Интегриран градски транспорт, трябва да бъде приключен до края на декември. В него са включени 10 компонента, но четири от тях изглеждат почти невъзможни за реализиране в посочените срокове. Това са новото депо на тролеите, разширяването на въздушната контактна мрежа, изграждането на спирките и велоалеите.

Проектът за 8 млн. лева, по който се изграждат водните огледала и Пеещия фонтан, също трябва да бъде приключен до края на годината. Ако някой от компонентите по тези два проекта не бъде завършен в срок, финансовите санкции ще бъдат в размер на 25% от стойността на целия проект. Това възлиза на около 4,5 млн. санкция за проекта Интегриран градски транспорт и още около 2 млн. за водните огледала и Пеещия фонтан, или общо около 6,5 млн. лева, които ако бъдат наложени „ще потопят Община Плевен”, обясни Георг Спартански.

Кметът на Плевен не успя да намери логично обяснение защо през последните месеци почти не е работено по тези проекти, а където е работено – то се е правило на половин оборот. „Не мога да допусна, че това е „бомба”, която се залага на стола на новото ръководство. Никой не играе на избори, за да загуби и това говори само за управленска некомпетентност”, заяви Спартански относно състоянието на проектите и дейностите по тях. В момента се работи на повече от 100%, след като е проведена среща с изпълнителите на проектите. Договорено е да се работи на максимум, за да бъдат изпълнени компонентите в срок и Общината да избегне тези санкции. „Голяма е вероятността да катастрофираме и искрено се надявам да се разминат нещата, но наистина положението е много сериозно”, допълни кметът на Плевен.

Тотално пък е бил провален друг проект, по който фирмата изпълнил търси от Общината 200 хил. лева, а други 122 хил. лева се искат да бъдат върнати на изпълняващия орган. Проектът е за изграждане на наблюдателна кула за ранно предизвестяване за горски пожари, която трябваше да бъде изградена в землището на село Буковлък. Фирмата е внесла документите в Общината на датата, на която е трябвало да бъде приключен проектът – 15 октомври. Въпреки това фирмата настоява да й се изплатят средствата за реализирането на проекта до ключ. Установено е обаче, че строителството е направено, но от техническа гледна точка всичко е в насипно състояние, по думите на Спартански. Информацията ще бъде внесена в Общински съвет, за да се произнесе и той със становище по въпроса.

Нередности са констатирани и по реализирането на проекта за Водния цикъл. Въпреки че той беше в застой през последните години, ръководителката и координаторката на проекта са прибрали около 200 хил. лева в заплати за последните три години за заплати от там. Спартански посочи, че една от въпросните дами е била секретарка на бившия кмет на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, което е малко странно. Договорите и на двете ще бъдат прекратени, тъй като подобни порочни практики нямат място в местната администрация, според кмета. Той допълни, че слага край и на практиката да се наемат външни експерти, когато не е нужно, и да се харчат хиляди левове, при условие, че в местната администрация има специалисти, които биха се справили чудесно.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...