Начало / Общество / Само тази събота вземаш книга срещу пластмаса

Само тази събота вземаш книга срещу пластмаса

книги за смет

Срещу един килограм пластмасови отпадъци ще можете да получите талон за безплатна книга. Това е възможно в кампанията „Книги за смет”, която тази събота, 9 май, ще се проведе в Плевен.

Организаторите издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, с помощта на партньорите им от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България и Община Плевен приканват плевенчани от 10 до 13 часа пред драматичен театър „Иван Радоев” в Плевен, за да предадат събраните от тях пластмасови отпадъци.

Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга, уточняват организаторите.

Приемат се годни за рециклиране пластмасови отпадъци: бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, палета и каси, пластмасови играчки.

Всичките отпадъци трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място!

Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др., отпадъци, които не са пластмасови.

Инициативата “Книги за смет”, която обединява отговорното отношение към околната среда с четенето, се провежда за трета поредна година. Кампанията успешно премина в София и Пловдив, а след Плевен ще се включи и Бургас.

Събраните отпадъци ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат дългия процес на преработка, докато “заживеят нов живот”.  Спестената енергия от рециклирането само на една пластмасова бутилка, например, ще захрани компютър за 25 минути, посочват още организаторите.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...