Акценти
Начало / Общество / Само пречиствателна станция ще реши проблема с питейната вода в Червен бряг

Само пречиствателна станция ще реши проблема с питейната вода в Червен бряг

Кардинално решаване на проблема с качеството на питейната вода в Червен бряг е единствено изграждане на пречиствателна станция при карстовия извор в Златна Панега. Това съобщи днес кметът на Червен бряг – инж. Данаил Вълов, по време на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен.  Вече са направени постъпки пред Министерството на регионалното развитие за намиране на средства за изграждане на такава пречиствателна станция, каза инж. Вълов.

Той уточни, че предстои разговор с представители на ВиК за компенсиране на хората, които близо месец не получават вода, годна за пиене и домакински нужди. Не се притесняваме да отидем и на съдебен арбитраж, посочи кметът на Червен бряг. Той не изключи възможността дори да подкрепят граждани, които решат да заведат колективен иск към ВиК дружеството.

Днес от РЗИ – Плевен отново съобщиха, че учестеният мониторинг на питейната вода в Червен бряг е показал завишени стойности по показател „мътност”, които са над обичайните приемливи за потребителя. В пунктовете, от които е взета водата е отчетено наличие на остатъчен свободен хлор, което е показателно за извършена качествена дезинфекционна обработка на водата, уточняват от инспекцията.

От РЗИ препоръчват подаваната вода от водопроводната мрежа на гр. Червен бряг към настоящия момент да не се ползва за пиене и готвене, а само за хигиенни и битови нужди. За питейни нужди да се използва бутилирана трапезна вода или ниско минерализирана минерална вода.

Този проблем с питейната вода във високите части на Червен бряг и в Пети квартал започна на 5 юли, когато в резултат на обилните валежи беше прекъснато водоподаването от извор „Златна Панега”. Стигна се дори до обявяване на частично бедствено положение, заради продължителното спиране на водата, а местната болница беше затворена за 24 часа.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...