Акценти
Начало / Общество / Само Механоелектротехникумът и ОДЗ „Дружба“ в Плевен спечелиха проекти за озеленяване по ПУДООС

Само Механоелектротехникумът и ОДЗ „Дружба“ в Плевен спечелиха проекти за озеленяване по ПУДООС

земя

От училищата в Плевен само Професионалната гимназия по механоелектротехника спечели проект за озеленяване, който ще бъде финансиран от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Той се нарича „Нашата зелена класна стая” и скоро ще стартира реализацията му. Още три училище от областта ще облагородят околните си пространства чрез спечелени проекти по същата програма. Това са ПГМ „Христо Смирненски” – Кнежа с проекта „Заедно в грижа за училищния двор”, НУ „Кнежица” – Кнежа с проекта „Природата, училището и аз” и ПУИ „Асен Киселинчев” – Долни Дъбник с проекта „Еко клас”.

Общо 846 са проектите от училища и обединени детски комплекси от цялата страна, които са се конкурирали за финансиране в тази област. От тях са одобрени 159, за които ще бъдат отпуснати 5 000 лева. Проектите са разработени в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2014” и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс „Обичам природата и аз участвам”.

В раздела за инициативи на общини и кметства са постъпили общо 1 386 проекта и ще бъдат финансирани 206 от тях с 10 хиляди лева. Кметство Козар Белене, Община Левски, получи одобрение на проекта си „Обичам природата – и аз участвам”, кметство Стевревци, Община Долна Митрополия, ще получи средства за изграждане на детска площадка в селото, в Кнежа са спечелили два проекта: за облагородяване и залесяване на зелена площ, създаване на зона за отдих и обособяване на детска площадка в ромски квартал в града и за обособяване на зона за отдих, спорт и игра в квартал „Вапцаров”. Кметство Глава, Община Червен бряг, ще озелени и възстанови зона за отдих, а кметство Коиловци ще работи по проекта „Природа и здраве – ръка за ръка”.

От постъпилите 838 проекта на детски градини от страната са избрани 147, които ще бъдат финансирани с 5 000 лева. Сред тях са проектите „Зелен център за екологично обучение и екокултура” на ОДЗ №18 „Дружба” – Плевен, „Щастливо детство” на ОДЗ „Вълшебен свят” – Пордим, „Нашата градинка – модерна и зелена” на ЦДГ „Слънце” – Левски, и „Доизграждане на беседка и озеленяване с цел повишаване на екологичната култура и опазване на околната среда” на ОДЗ „Мара Балева” – Искър.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...