Акценти
Начало / Икономика / Самоосигуряващите се за здраве задължително декларират това пред НАП

Самоосигуряващите се за здраве задължително декларират това пред НАП

Лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски са задължени да декларират това обстоятелство еднократно при възникването му, като подадат декларация Образец 7 в съответния офис на НАП, напомнят от приходната агенция. При неспазване на това изискване, санкцията е 500 лева.

Месечният размер на здравноосигурителната вноска е 16.80 лева и се внася до 25-то число на следващия месец, за който се отнася. Например: Ако от 1 март трябва сами да внасяте здравноосигурителни си вноски, то до 25-ти април следва да сте внесли 16,80 лв. и същевременно да сте декларирали това обстоятелство чрез подаването на декларация Образец 7. Това може да направите на място в офиса на приходната агенция по постоянен адрес или по пощата, с обратна разписка. Адресът на Офис на НАП Плевен е улица „Дойран” №43.

В рубриката „Осигуряване” на сайта на НАП – www.nap.bg може да се направи проверка на здравноосигурителния статус. От НАП напомнят, че съгласно Закона за здравното осигуряване, лице, което не заплати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, губи пациентски права и не може да ползва безплатните здравни услуги, осигурени от НЗОК.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...