Акценти
Начало / Култура / Самобитен празник на народната носия провеждат в Милковица

Самобитен празник на народната носия провеждат в Милковица

Милковица Вечер на носията

За пета поредна година, по повод Националния празник – Трети март,  в село Милковица се провежда Вечер на народната носия. Организатори са Пенсионерски клуб „Втора младост” и Кметство Милковица, с финансова подкрепа от Община Гулянци.

Самобитния празник няма аналог в нашия край и всяка година събира не само жителите на селото, но и все повече гости от близо и далеч, разказват организаторите. Задължително условие за участие е всички да са облечени в автентични носии, характерни за село Милковица или района, от който идват. Любопитното е, че някои от костюмите са създадени  преди повече от столетие и хората ги пазят като истинско съкровище.

Самодейците при Пенсионерския клуб и талантливите деца на Милковица представиха литературно-музикална програма и пресъздадоха обичаи и обреди от народния календар. Особен интерес предизвика драматизацията на легендата за името на селото, която разказва как най-красивата мома – Милка се хвърлила в кладенец, за да не предаде вярата и либето си и да не стане турска невеста.

Вечерта на националната носия продължи с надиграване и избор на най-красив автентичен костюм. Лекотата на стъпката и несекващия ентусиазъм на танцьорите и  гиздавостта и уникалността на костюмите изключително затрудниха избора на журито и затова в края на вечерта награди получиха всички.

Вечер на носията МилковицаСнимки:Кметство Милковица

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...