Акценти
Начало / Общество / Санкционират трите фирми в Плевен, ангажирани със снегопочистването

Санкционират трите фирми в Плевен, ангажирани със снегопочистването

Трите фирми в Плевен, които имат сключен договор с Община Плевен за снегопочистването, ще бъдат санкционирани заради лошо свършена работа при първия снеговалеж. Това съобщи на брифинг днес кметът Георг Спартански.

„И трите фирми, отговарящи за зимното поддържане  – „Инжстрой”, „Чистота” и „А.S.A” , имаха крайно незадоволителна и закъсняла реакция при първия за тази зима сняг”, категоричен беше кметът Спартански. Към това той прибави констатация за лошо планиране и немобилизиране на наличната техника и работна сила, за да бъде извършено качество почистване на града от снега.

По думите на кмета най-лошо се е справила със задълженията си фирма „Инжстрой”, която отговаря за зимната подръжка на 62 първостепенни и 168 второстепенни улици в града  и общо по договор има за поддръжка 100 км.

Тепърва контрольори от Общината ще определят какъв ще е размерът на санкциите, които ще бъдат наложени на фирмите.

IMG_6856Георг Спартански

Констатациите си за незадоволително свършената работа на фирмите Георг Спартански днес  е заявил на заседание с шефовете на тези фирми и пред отговорниците от общинската администрация. Категорично съм заявил, че повече такова почистване на Плевен няма да бъде допуснато, каза Спартански. Той допълни още, че не приема като извинение липса на достатъчно техника, неблагоприятни атмосферни условия или недостатъчно заплащане за услугата. Когато са кандидатствали за обществената поръчка по зимното почистване и поддържаве, всички са били наясно каква е цената, подчерта кметът. А около месец преди снеговалежа и трите фирми са декларирали наличие и готовност на необходимата техника, както и осигуреност на количества сол и пясък за третиране на улиците. „Статуквото трябва да бъде разрушено. Знам, че системата ще се съпротивлява. Но ще работим в полза на данъкоплатците, а не в полза на снегопочистващите фирми“, категорично заяви Спартански.

Личната инспекция на кмета вчера от 13 до 18 часа е показала, че няма достатъчно машини да почистват и не се извършва нужното третиране с материали против заледяване. По информация от фирмите едва 16 машини са били ангажирани вчера с почистването.

Оценката на свършеното след първия снеговалеж е, че градът е проходим при зимни условия, като са почистени първостепенните улици. По второстепенните улици тепърва ще се влиза, а малките улици въобще не са почиствани. Това ще създаде проблем със сметоизвозването, а също и на работата на Спешна помощ, обърна внимание кметът Спартански.

Той е разпоредил да се оптимизира работата на фирмите с използване на специализирани материали за предварително третиране на улиците за недопускане на задържане на снега. Също е изискал да се направи финансов разчет за закупуване на поне 10 роторни машини за почистване на тротоарите. За по-ефективен контрол, ще бъдат увеличени ангажираните с него общински служители.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...